28 mar Wirówka do sałaty – jak wybrać najlepszą, by efektywnie osuszyć liście warzyw?
Zielenina z własnego ogródka jest nie tylko świeża i pięknie pachnie, ale również bardzo zdrowa. Zerwane liście sałaty, szpinaku czy roszponki należy dobrze umyć przed spożyciem, a następnie osuszyć z nadmiaru wody. Do tego zadania doskonale sprawdzi się wirówka do sałaty, która szybko i efektywnie pozbędzie się wody z liści sałaty oraz innych warzyw i ziół.
Wirówka do sałaty — co to jest?
Wirówka do sałaty to niewielkie akcesorium kuchenne, które służy do odwirowania wody z liści sałaty. Dzięki temu sałata pozostaje sucha i od razu jest gotowa do spożycia. To przydatne akcesorium ma wiele nazwy, najczęściej spotykane to: suszarka do sałaty, odsączacz do sałaty, osuszacz do sałaty czy cedzak do sałaty.
Obecnie w sprzedaży dostępne są dwa rodzaje wirówek – ręczne i elektryczne. Oba rodzaje służą do odwirowania sałaty, ale różnią się od siebie sposobem obsługi i wydajnością.
Wirówka do sałaty ręczna
To mały, kompaktowy przyrząd kuchenny, obsługiwany ręcznie. Dzięki temu, że nie wymaga podłączenia do prądu, można z niego korzystać w dowolnym miejscu. Ręczny osuszacz do sałaty wyposażony jest w pojemnik, sitko oraz pokrywkę z ręczną korbką. Aby odwirować wodę z sałaty, należy wykonać kilkanaście ruchów korbką. Uzyskanie odpowiedniego efektu wymaga zatem siły oraz czasu.
Wirówka do sałaty elektryczna
Wirówka elektryczna jest bardziej zaawansowana niż wirówka ręczna. Ma w podstawie wbudowany silnik elektryczny, który obraca koszem z sałatą z dużą prędkością. Wystarczy zatem podłączyć urządzenie do prądu i nacisnąć odpowiedni przycisk, aby rozpoczęło pracę. Elektryczna wirówka do sałaty jest wygodniejsza w obsłudze i o wiele wydajniejsza, niż ręczny odsączacz do sałaty. Jest jednak o wiele droższa i większa, więc zajmuje więcej miejsca w kuchni.
Jak odwirować sałatę?
Działanie wirówki do sałaty, czy to ręcznej, czy elektrycznej jest bardzo proste. Najpierw należy umyć liście sałaty w zimnej wodzie i włożyć je do koszyka wirówki. Następnie koszyk umieścić w misie i szczelnie zamknąć pokrywką. Jeśli korzystamy z wirówki elektrycznej, to wystarczy, że podłączymy ją do prądu i naciśniemy odpowiedni guzik, a całą resztę wykona za nas urządzenie AGD. Natomiast jeżeli korzystamy z suszarki do sałaty ręcznej, to musimy wykonać kilkanaście ruchów korbką. Dzięki temu pokrywa zacznie obracać się z dużą prędkością, a woda z liści sałaty spłynie do przez otwory w koszyki do misy. Im więcej ruchów korbką wykonamy, tym suchsze będą liście sałaty. Po kilku minutach należy wyjąć sałatę z koszyka, a misę opróżnić z wody. Tak odsączona z wody sałata nadaje się do dalszej obróbki, np. do siekania, dodania do sałatek czy też położenia na kanapki.
Wirówka do sałaty — do czego?
Jak sama nazwa wskazuje, wirówka do sałaty służy głównie do odwirowywania wody z liści sałaty. Z powodzeniem można ją również wykorzystać do odsączania innych warzyw i ziół, np. natki pietruszki, szpinaku, kolendry, szczypiorku, lubczyku czy rukoli. Wirówkę można też wykorzystać do niewielkich owoców, np. truskawek, borówek czy malin.
Jaka wirówka do sałaty?
Na rynku znajdziemy wiele wirówek do sałaty. Różnią się one wielkością, materiałem wykonania i innymi funkcjonalnościami. Jeśli chcemy dostosować cedzak do sałaty do własnych potrzeb, przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na najważniejsze parametry.
Materiał wykonania
Powinniśmy wybrać suszarkę do sałaty wykonaną z trwałego, bezpiecznego i łatwego w czyszczeniu materiału. Poza tym materiał powinien być odporny na korozję, gdyż przez cały czas będzie mieć kontakt z wodą. Największą popularnością cieszy się wirówka do warzyw plastikowa, gdyż jest lekka, przez co łatwa w przenoszeniu, a do tego stosunkowo tania. W sklepach dostępna jest też suszarka do sałaty stalowa — jej największą zaletą jest wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Pojemność suszarki do sałaty
Mała czy duża suszarka do sałaty? Jej pojemność powinna odpowiadać naszym potrzebom. Mała wirówka do sałaty może mieć pojemność 2,5-3 litrów, więc doskonale sprawdzi się do małej kuchni i odsączania stosunkowo niedużych liści sałaty. Natomiast wirówka do sałaty 5 l dobrze sprawdzi się do osuszania dużych liści sałaty.
Łatwość czyszczenia
Im mniej elementów ma wirówka, tym łatwiej będziemy mogli ją wyczyścić. Warto wybrać model, który można łatwo zdemontować i umyć ręcznie. Niektóre modele wirówek dostosowane są też do zmywania mechanicznego w zmywarce.
Bezpieczeństwo pracy
Wirówka do sałaty i ziół powinna być nie tylko funkcjonalna, lecz także bezpieczna w użytkowaniu. Należy zatem wybrać model wyposażony w antypoślizgowe nóżki lub podstawkę, co zapobiegnie przemieszczaniu się suszarki po blacie. Jeżeli zdecydujemy się na zakup odsączarki elektrycznej, to warto sprawdzić, czy ma ona blokadę wirnika.
Funkcjonalność
Niektóre wirówki do sałaty wyposażone są w dodatkowe funkcje, np. możliwość przechowywania sałaty. Natomiast inne oferują możliwość regulacji obrotów.
Design
Suszarki do sałaty dostępne są w różnych kształtach i kolorach. Warto zatem wybrać model, który będzie pasował do kuchni pod względem stylistycznym.
Marka i cena
Nie należy też zapominać o jakości wykonania suszarki. Na rynku znajdziemy wiele modeli, dostępnych w niższych lub wyższych cenach. Warto jednak postawić na producenta, który oferuje dobrą jakość i trwałość produktu, np. Duka, Gefu, Teesa, Leifheit, Plast Team, Westmark czy Good Grips. Wirówki możemy też kupić w popularnych sklepach stacjonarnych, takich jak Pepco, Lidl czy Ikea.
Brak komentarzy