Przybory kuchenne - drewniane, stalowe, silikonowe czy bambusowe?
565
post-template-default,single,single-post,postid-565,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
przybory kuchenne

Przybory kuchenne – drewniane, stalowe, plastikowe, silikonowe czy bambusowe?

Łyżki cedzakowe, chochelki, trzepaczki, łopatki czy sitka to tylko niektóre przybory kuchenne, bez których trudno byłoby się obejść podczas przyrządzania codziennych potraw. Takie akcesoria nie tylko ułatwiają nam pracę, ale również mogą stać się atrakcyjną ozdobą kuchni. Przy zakupie akcesoriów musimy jednak zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. Obecnie w sprzedaży znajdziemy przybory kuchenne drewniane, metalowe, teflonowe, plastikowe i silikonowe. W dzisiejszym poradniku sprawdzimy, jakie zalety i wady mają poszczególne materiały.

Drewniane przybory kuchenne – tanie i łatwo dostępne

Akcesoria kuchenne wykonane z drewna są od lat wykorzystywane w kuchni. Dlaczego są aż tak popularne? Przede wszystkim są tanie, wykonane z naturalnego surowca i łatwo dostępne. Bez problemu znajdziemy je w każdym supermarkecie. Poza tym przybory kuchenne drewniane mają szerokie zastosowanie – mogą być używane zarówno ze szklanymi naczyniami, jak i patelniami z powłoką teflonową. Ich zaletą jest również to, że nie pozostawiają zarysować na powierzchni.

Pamiętajmy jednak, że drewno ma również pewne wady. Największą z nich jest skłonność do wchłaniania wilgoci. Właśnie dlatego przybory z drewna powinny być wycierane po każdym umyciu. Absolutnie nie można ich wkładać do zmywarki. Wilgotne drewno jest bowiem doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Poza tym drewniane akcesoria mogą się odkształcać pod wpływem wilgoci, a nawet pękać. Niektóre gatunki drewna mają również tendencję do pochłaniania bardzo intensywnych zapachów oraz barw.

Stalowe przybory kuchenne – odporne na uszkodzenia
mechaniczne

Kolejnym materiałem, który niezwykle często wykorzystywany jest w kuchni, jest stal nierdzewna. Wykonuje się z niej zarówno sprzęty AGD, zlewy i baterie kuchenne, niektóre elementy mebli, jak i przybory kuchenne. Stalowe akcesoria mają wiele zalet. Są uniwersalne, więc doskonale wkomponują się w każdy wystrój kuchni. Co więcej, są łatwe w czyszczeniu i o wiele wytrzymalsze od drewna. Przybory kuchenne ze stali nie pochłaniają zapachów, nie odbarwiają się ani nie odkształcają. Poza tym dobrze znoszą zarówno wysokie, jak i niskie temperatury i może je bez problemu myć w zmywarce.

Jeśli chodzi o wady, to trzeba wspomnieć, że na przyborach kuchennych ze stali nierdzewnej często pojawiają się brązowe lub niebieskie plamy. Zazwyczaj powstają one na skutek nadmiernego kontaktu z solą, octem czy kwaskiem cytrynowym. Można je jednak usunąć za pomocą zwykłych środków czyszczących. Takie plamy nie są szkodliwe dla zdrowia, a jedynie psują wygląd akcesoriów.

Na przybory kuchenne stalowe powinni szczególnie uważać alergicy. Mogą one bowiem zawierać śladowe ilości niklu, który jest silnym alergenem. Warto zatem wybierać wysokiej klasy akcesoria ze stali nierdzewnej.

Plastikowe przybory kuchenne – tanie i kolorowe

Bardzo dużą popularnością cieszą się również plastikowe akcesoria kuchenne, zwłaszcza te wykonane z polietylenu. Jest on odporny na alkohole i kwasy, a nawet na wysokie temperatury. Co więcej, przybory wykonane z plastiku są łatwe do utrzymania w czystości – nie wchłaniają zapachów ani nie nasikają wodą, co też nie sprzyja rozwojowi bakterii. Dużym atutem plastikowych przyborów kuchennych jest ich niska cena oraz duża dostępność. Występują w wielu wersjach kolorystycznych, dzięki czemu można je z łatwością dopasować do swojej aranżacji kuchennej.

Plastikowe przybory kuchenne mają też pewne wady. Niektóre, szczególnie te pochodzące z nieznanych źródeł, mogą w swoim składzie zawierć bisfenol A. Jest to związek chemicznych, który wydziela się pod wpływem wysokiej temperatury albo przez uszkodzenia mechaniczne. Badania wykazały, że bisfenol A jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Jeśli więc zdecydujemy się na zakup akcesoriów kuchennych wykonanych z tworzywa sztucznego, zawsze stawiajmy na sprawdzonego producenta i szukajmy informacji, że dany przedmiot nie zawiera bisfenolu A.

Silikonowe przybory kuchenne – bezpieczne, wygodne i łatwe w czyszczeniu

W ostatnich latach bardzo modne stały się przybory kuchenne silikonowe, które są świetną alternatywą dla akcesoriów plastikowych. Nie tylko dostępne są w różnych kształtach i kolorach, ale są też elastyczne, dzięki czemu trudno o ich zniszczenie. Silikonowe przybory się nie rozciągają. Można je składać, a później i tak wrócą do swojego kształtu. To właśnie jeden z powodów, dla których akcesoria wykonane z silikonu są tak popularne. Zajmują niewiele miejsca w kuchni i bez problemu mieszczą się w szufladach. Dobrym przykładem jest tu mata silikonowa, która z powodzeniem zastępują tradycyjną, dużą, stolnicę drewnianą. Po skończonej pracy wystarczy matę umyć, zwinąć w rulon i schować do szuflady.

Tego typu przybory często mają też właściwości nieprzywierające, dzięki czemu produkty się do nich nie przyklejają, co znacznie ułatwia pracę w kuchni. Silikonowe narzędzia można z powodzeniem myć w zmywarce, a jeśli mają odpowiednie piktogramy, to również wkładać do piekarnika. Warto również dodać, że silikon jest bezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością.

Czy silikonowe przybory kuchenne mają jakieś wady? Z pewnością nie są tak odporne na uszkodzenia mechaniczne, jak przybory metalowe. Dlatego najlepiej nie czyścić ich za pomocą druciaków czy szorstkich myjek.

Bambusowe przybory kuchenne – naturalne, lekkie i wytrzymałe

Coraz większym zainteresowaniem cieszą się przybory kuchenne bambusowe. Nie ma się co dziwić, ponieważ bambus ma wiele zalet i jest wykorzystywany do wyrobu wielu przedmiotów. Bambusowe przybory kuchenne są lekkie, a zarazem wytrzymałe. Nie wchłaniają zapachów, nie odbarwiają się i w przeciwieństwie do drewna – nie wchłaniają wilgoci. Kolejną zaletą bambusowych akcesoriów jest to, że są odporne na działanie wysokich temperatur, a także na pleśń, grzyby i bakterie. Warto również dodać, że bambus jest neutralny w kontakcie z żywnością i całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Co więcej, akcesoria bambusowe są tanie i biodegradowalne, co jest korzystne dla środowiska.

Jeśli chodzi o wady przyborów bambusowych, to chyba jedyną jest to, że nie można ich myć mechanicznie. Pomimo tego, że bambus nie wchłania wilgoci, nadmiar wody może uszkodzić jego powierzchnię. Dlatego akcesoria bambusowe zaleca się myć ręcznie, a następnie wytrzeć ściereczką.

2 komentarze
  • Ola
    Opublikowany o 12:22h, 22 grudnia Odpowiedz

    Ja bardzo lubię silikonowe przybory. Wygodne, lekkie, łatwo się nimi operuje, w czyszczeniu bezproblemowe – myję ręcznie albo w zmywarce. Najlepsza jest silikonowa łopatka, bo można nią dokładnie wybrać z miski ciasto czy krem. Dzięki temu nic się nie marnuje 🙂

  • Pingback:Najzdrowszy czajnik elektryczny - który wybrać? | Sprzęty AGD | Do kuchni
    Opublikowany o 16:02h, 06 września Odpowiedz

    […] się w wielu plastikowych produktach, np. w jednorazowych naczyniach, butelkach z wodą czy przyborach kuchennych. W wyniku wrzenia wody lub innego źródła ciepła BPA może uwalniać się do żywności. Mimo […]

Napisz komentarz