Pizza na grubym spodzie - pyszna i sycąca
2062
post-template-default,single,single-post,postid-2062,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
pizza na grubym spodzie

Pizza na grubym cieście – pyszna i sycąca

Ile osób, tyle gustów. Jedni kochają włoską pizzę na cienkim spodzie. Nie brakuje też fanów placka na grubym cieście. Tak zwana pizza amerykańska ma naprawdę wielu fanów na całym świecie. Doceniają ją za to, że syci na długo oraz można zjeść ją z ulubionymi dodatkami. Co jest sekretem każdej pizzy? Oczywiście puszyste ciasto, aromatyczny sos i składniki, które najbardziej lubimy.

Ciasto to podstawa

Nie ma dobrej pizzy bez odpowiedniego ciasta. W przypadku grubego spodu to szczególnie istotne. Powinien on być dobrze wyrośnięty. Puszysty w środku, a chrupiący z wierzchu. Wiele osób zastanawia się, ile kalorii ma jeden kawałek pizzy na grubym spodzie. Prawda jest taka, że samo ciasto to około 200 kalorii. Jeśli jesteś więc fanem pizzy amerykańskiej, nie musisz z niej zupełnie rezygnować. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością oraz zadbać o odpowiednie dodatki. Często to one znacznie zwiększają kaloryczność takiego posiłku. Szukasz przepisu na idealne grube ciasto? Oto on.

Potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżkę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli i cukru do smaku.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą (najlepiej w większej misce). Ugniatamy ciasto, a następnie formujemy z niego kulę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu. 
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. 
  • Następnie przygotowujemy blachę do pieczenia i układamy na niej ciasto.
  • Teraz czas na sos pomidorowy i ulubione dodatki.
  • Uformowaną pizzę wkładamy do piekarnika. Pieczemy na na 220 C w termoobiegu. Po około 20 minutach ciasto jest gotowe.

Sos pomidorowy

Wiemy już, jak zrobić idealne ciasto. Warto więc zadbać o dodatki. Dobry sos pomidorowy to kolejny ważny element pizzy. Najlepiej, jeśli zrobiony jest ze świeżych pomidorów. Sprawdzą się też dobrej jakości pomidory z puszki. Dzięki nim sos ma niesamowity aromat i głęboki smak. Przygotowując domowy sos do pizzy, warto też odwiedzić sklep z przyprawami. Oregano, bazylia, suszone pomidory, pieprz czy rozmaryn to tylko propozycje ziół. Doskonale ożywią one smak pomidorów.

Dodatki też mają znaczenie

Dobór dodatków do pizzy to kwestia indywidualna. Każdy przecież lubi coś innego. Mało kto wyobraża sobie pizzę bez ulubionego sera. Mozarella, parmezan, gorgonzola, a nawet klasyczna gouda – każdy z tych serów świetnie współgra z pizzą. Fani mięsa z pewnością skuszą się na placek z wędliną, kiełbasą lub kawałkami kurczaka. 

Warto pamiętać też o warzywach. Dzięki nim, pizza na grubym spodzie może być pełnowartościowym posiłkiem. Tu wybór też jest ogromny! Pomidory, papryka, pieczarki, kukurydza, rukola. Wybierz to, co najbardziej Ci smakuje.

pizza na grubym spodzie

Free pizza image, public domain food CC0 photo.

Pizza na grubym spodzie a dieta

Panuje przekonanie, że pizza na grubym spodzie to danie, którego nie można jeść na diecie. Okazuje się jednak, że wcale nie jest ona tak „niebezpieczna”, jak mogłoby się wydawać. Odpowiednio dobrane składniki oraz umiar sprawią, że można jeść ulubiony placek bez wyrzutów sumienia.

Brak komentarzy

Napisz komentarz