Maszyna do popcornu - jak wybrać najlepszą do domu?
2652
post-template-default,single,single-post,postid-2652,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
maszyna do popcornu jak wybrać

Maszyna do popcornu – jak wybrać najlepszą do domu?

Popcorn kojarzy się przede wszystkim z kinem i różnymi festynami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby raczyć się tą chrupiącą przekąską również w domu, podczas wieczornych seansów filmowych. Do jego przygotowania przyda nam się maszyna do popcornu, które pomoże nam przygotować popcorn w zdrowszej i lżejsze wersji.

Jak działa maszyna do popcornu?

Maszynka do popcornu to urządzenie AGD, które umożliwia przygotowanie ciepłego i chrupiącego popcornu. Takie urządzenia są wykorzystywane nie tylko w gastronomii, ale również w domu. Mimo że popcorn można z powodzeniem przygotować na patelni, w garnku lub w mikrofalówce, coraz więcej osób decyduje się na zakup takiego sprzętu do własnego użytku.

W jaki sposób działa urządzenie do popcornu? Na rynku dostępne są dwa rodzaje sprzętów. Tradycyjne maszynki wykorzystują do pracy olej, natomiast bardziej nowoczesne urządzenia wykorzystują gorące powietrze. To właśnie takie modele maszyn do popcornu są przeznaczone do domowych kuchni. Maszyna do popcornu bez tłuszczu jest łatwa i szybka w obsłudze, a co ważniejsze — pozwala na przygotowanie popcornu bez oleju, co jest o wiele zdrowsze.

Wszystkie urządzenia do robienia popcornu działają na zasadzie podgrzewania ziaren kukurydzy do temperatury około 180 stopni Celsjusza. To właśnie w takiej temperaturze ziarna kukurydzy wybuchają, tworząc popcorn. Mikroskopijne cząsteczki wody zamieniają się w parę wodną, która rozsadza ziarenka od środka.

jak działa maszyna do popcornu

Maszyny do robienia popcornu — rodzaje

W sprzedaży znajdziemy wiele rodzajów maszynek do popcornu. Przede wszystkim możemy je podzielić ze względu na sposób zasilania na: elektryczne i gazowe. Te pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, wymagają podłączenia do prądu. Sprawdzą się zatem głównie w pomieszczeniach, czyli w kinach, lokalach gastronomicznych, ale też na imprezach plenerowych, gdzie można podłączyć je do prądu. Z kolei maszyny do popcornu gazowe to urządzenia o dużej pojemności i wydajności. Ich obsługa bywa kłopotliwa, ale ze względu na wydajność polecane są na wszelkie imprezy plenerowe.

Dostępne na rynku urządzenia możemy też podzielić ze względu na zastosowanie na maszyny domowe i profesjonalne.

  • Domowa maszyna do popcornu — to kompaktowe urządzenie, które bez problemu zmieści się na stole lub blacie kuchennym. Domowa maszyna do popcornu jest zasilana elektrycznie, a jej obsługa jest bajecznie prosta. Pozwala na przygotowanie popcornu w zaledwie kilkadziesiąt sekund.
  • Profesjonalna maszyna do popcornu — to maszyna do popcornu duża, która przeznaczona jest do gastronomii. Występuje w kilku formach. Do lokali polecana jest maszyna do robienia popcornu z grzewczą witryną. Natomiast maszyna do popcornu z wózkiem świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach w terenie, np. w parkach rozrywki czy na imprezach okolicznościowych. Wózek pozwala bowiem przewieźć maszynę w dowolne miejsce. Profesjonalne maszyny do popcornu mają dużą pojemność i wydajność, dzięki czemu pozwalają na przygotowanie dużej ilości popcornu w krótkim czasie.

maszyny do popcornu rodzaje

Jakie ziarna do maszynki do popcornu?

Należy pamiętać, że do przygotowania popcornu nie nadadzą się każde ziarna kukurydzy. Najlepiej wybrać takie, które zawierają jak najwięcej bielma, dzięki czemu popękają podczas podgrzewania. A zatem, jaka kukurydza do maszyny do popcornu sprawdzi się najlepiej? Polecane są w szczególności takie odmiany kukurydzy jak Dobosz, Płomyk czy Jantar. Gotowy popcorn będzie mieć kształt motylka lub grzybka, w zależności od rodzaju użytych ziaren.

Ile oleju do maszyny do popcornu?

Profesjonalne maszyny do popcornu zwykle wykorzystują sporą ilość oleju. Przygotowując popcorn w mikrofalówce, garnku lub na patelni, również musimy użyć oleju. Jak dużo? Zwykle daje się 2-3 łyżki oleju na 100 g ziaren kukurydzy. Sprawia to, że popcorn jest chrupiący i ma przyjemny smak. Niestety popcorn przygotowany na oleju nie jest zdrowy.

Jak robi się popcorn w maszynie do popcornu?

Obsługa maszyny do popcornu jest bardzo prosta. Wystarczy wsypać do maszynki odpowiednią ilość ziaren kukurydzy — zwykle od 50 g do 100 g. Następnie nakłada się pokrywkę, a pod otwór wylotowy podstawia miskę lub garnek. Na końcu wystarczy podłączyć urządzenie do prądu i rozpocząć pracę.

Czas przygotowania popcornu zależy od rodzaju maszynki i ilości ziaren kukurydzy. Zazwyczaj popcorn jest gotowy w ciągu 2-3 minut.

Gdy popcorn będzie gotowy, należy wyłączyć maszynkę i wysypać popcorn do miski. Popcorn można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak sól, cukier, masło, ser czy polewy.

maszyna do popcornu profesjonalna

Image by Jill Wellington from Pixabay

Czy warto kupić maszynkę do popcornu?

Domowe modele maszyn do popcornu działają na gorące powietrze, umożliwiając przygotowanie pysznego popcornu w kilka chwil. Takie maszyny do produkcji popcornu mają wiele zalet, a do tego są przystępne cenowo, więc warto zastanowić się nad ich zakupem. Oto ich największe zalety:

  • Niska kaloryczność — popcorn przygotowany w maszynce do popcornu jest znacznie mniej kaloryczny niż popcorn przygotowany w mikrofalówce lub na patelni. Dzieje się tak dlatego, że do przygotowania popcornu w maszynce do nie jest potrzebny olej ani inne tłuszcze.
  • Łatwa obsługa — obsługa maszyny do popcornu jest bardzo łatwa. Wystarczy wsypać do maszynki odpowiednią ilość ziaren kukurydzy i włączyć urządzenie. Popcorn jest gotowy w ciągu kilku minut. Co więcej, maszyna do popcornu bez tłuszczu jest też łatwa do utrzymania w czystości.
  • Szybkość działania — urządzenie do robienia popcornu pozwala na zrobienie popcornu w bardzo krótkim czasie. Popcorn jest gotowy już w ciągu kilku minut, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą przygotować przekąskę szybko i sprawnie.
  • Kompaktowy rozmiar — maszynki do popcornu są zazwyczaj niewielkie i poręczne. Dzięki temu można je łatwo przechowywać i transportować.
  • Bezpieczna obsługa — urządzenie do popcornu jest też bezpieczne w użytkowaniu.

 

Jak wybrać maszynę do popcornu do domu?

Urządzenia do przyrządzania popcornu nie są zbyt popularne. Jednak dostępne w sprzedaży maszyny różnią się między sobą kilkoma parametrami, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem.

  • Moc — im wyższa moc maszynki, tym szybciej popcorn będzie gotowy. Domowe maszynki do robienia popcornu zwykle mają moc od 300 W do 1200 W.
  • Czas przygotowywania popcornu — domowe maszynki zazwyczaj przygotowują popcorn w ciągu 1,5-5 minut.
  • Pojemność koszyka na ziarna kukurydzy — pojemność koszyka zależy od wielkości urządzenia i wynosi od 0,3 do 0,7 l.
  • Dodatkowe akcesoria — niektóre maszynki do popcornu są wyposażone w dodatkowe akcesoria, takie jak miarka do odmierzania ziaren, łopatka do roztapiania masła lub miska.
  • Design — urządzenia do popcornu często mają oryginalny wygląd. Dostępne są m.in. maszynki retro, wózki na kółkach lub automaty w kształcie piłki.

maszyna do popcornu domowa jaka

Najlepsze maszyny do popcornu — ranking polecanych modeli

Zastanawiacie się nad zakupem domowej maszynki do popcornu? Poniżej znajdziecie kilka polecanych modeli.

 

Maszyna do popcornu Ariete 2957/00 Partytime

Jest to maszyna do popcornu XXL, wykonana w stylu amerykańskich lat 50. Urządzenie ma moc 1100 W, dzięki której jest w stanie zamienić 60 g ziaren kukurydzy w chrupiący popcorn w zaledwie 2 minuty. Dolna część maszynki to miska, więc nie musimy podstawiać żadnych dodatkowych naczyń na popcorn.

 

Maszyna do popcornu Camry

To kolejne godne polecenia urządzenie do robienia popcornu. Dzięki dużej mocy 1200 W maszynka szybko się nagrzewa, pozwalają przygotować jedną porcję popcornu w zaledwie 3-5 minut. Dla bezpieczeństwa producent wyposażył maszynkę w antypoślizgowe nóżki, a także przezroczystą pokrywę, która umożliwia podglądanie procesu przygotowywania chrupiącego popcornu.

 

Urządzenie do popcornu Ariete

Maszynka ma piękną stylizację z lat 50. Będzie zatem świetnie prezentować się na rozmaitych imprezach. Dzięki technologii Hot Air przygotujecie popcorn bez użycia tłuszczu. Wysoka moc 1100 W pozwoli na przygotowanie 60 g popcornu w zaledwie 2 minuty. Urządzenie ma antypoślizgowe nóżki i miarkę do odmierzania ziaren kukurydzy.

Urządzenie do popcornu Blaupunkt

Ta maszynka do popcornu ma moc 1200 W, dzięki czemu błyskawicznie się nagrzewa. Jednorazowo pozwala na przygotowanie 60 g popcornu. Czas przygotowania jednej porcji wynosi od 2 do 4 minut. Urządzenie ma przezroczystą pokrywkę, która pozwala obserwować proces robienia popcornu.

Maszyna do popcornu Łucznik AM 6611 C

To mini maszyna do popcornu, która cechuje się mocą 1200 W. Pozwala na przygotowanie bez tłuszczu ok. 50-60 g popcornu za jednym razem. Wystarczą zaledwie 3-4 minuty, aby móc zajadać się chrupiącą, prażoną kukurydzą. Osłonkę i miarkę urządzenie można myć w zmywarce.

Brak komentarzy

Napisz komentarz