KAWOWE INSPIRACJE OD SM GOSTYŃ - Kuchenny Poradnik
1400
post-template-default,single,single-post,postid-1400,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

KAWOWE INSPIRACJE OD SM GOSTYŃ

Przygotowanie kawy to cały rytuał, związany z użyciem ulubionych składników, procesem parzenia oraz momentem delektowania się wybornym smakiem. Nie od dziś wiadomo, że produkty SM Gostyń są doskonałym dodatkiem do każdej „małej czarnej”. Zatem sprawdź kawowe inspiracje prosto od Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

Tym, którzy pamiętają kultowe bubble tea, polecamy BUBBLE COFFEE. Oto, jak je przygotować:            


Składniki:

  • 1/3 szklanki tapioki o grubym granulacie
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy zbożowej (lub rozpuszczalnej)
  • 2 łyżki cukru muscovadoo
  • 1 łyżka syropu z agawy/ciemnego syropu
  • 350 ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %

 

Przygotowanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kuleczki tapioki oraz pozostałe składniki, co ważne, wrzucenie na zimną wodę nie da tego efektu, ponieważ kuleczki się rozpadną. Tapiokę gotujemy przez około 45 minut, uważając aby się nie przypaliła, ma być przyjemnie miękka jak żelki. Następnie, przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 15 minut.

Tak przygotowane kuleczki mieszamy, aby je rozkleić i wraz z powstałym syropem przekładamy do wysokiej szklanki.

Do 250 ml gorącego mleka dodajemy około 2 łyżeczek kawy. W spieniaczu na mleko, spieniamy kolejne około 100 ml mleka.

Do szklanki z kuleczkami tapioki wlewamy kawę przygotowaną na mleku, a na wierzch wykładamy mleko ze spieniacza. Wierzch oprószamy odrobiną ciemnego cukru.        

 

Miłośnicy rajskiego smaku z pewnością pokochają KAWĘ KOKOSOWĄ. Można ją szybko przygotować według przepisu, znajdującego się na stronie SM Gostyń. Oto on:

Składniki:

  • 330 ml mleka kokosowego
  • 150 ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej bezglutenowej
  • 30 gr białej czekolady
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (drobnych)

 

Przygotowanie:

Wszystko oprócz cukru i kawy zagotowujemy i gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie, mieszamy z cukrem i kawą. Kawę przelewamy do kubeczków . Na wierzch kawy należy dodać ubitą śmietankę i dodatkowo posypać cukrem kokosowym.

 

Ci, którzy kochają mocną, irlandzką kawę na pewno skorzystają z przepisu na IRISH COFFEE:

Składniki:

  • około 3/4 szklanki mocnej, czarnej, gorącej kawy
  • 100 g śmietanki kremowej gostyńskiej 30% UHT
  • 4 łyżki podgrzanej whisky
  • 1 łyżka cukru

 

Przygotowanie:

Do szklanki (najlepiej takiej na nóżce) wsypać cukier i wlać podgrzaną whisky. Ostrożnie podpalić długą zapałką, a po chwili ugasić płomień kawą. Śmietankę ubić do uzyskania kremowej konsystencji i wyłożyć na kawę. Gotowe!

Jeszcze więcej przepisów znajdziecie na stronie SM Gostyń.

 

Artykuł sponsorowany

Brak komentarzy

Napisz komentarz