Piekarnik do pizzy - jaki wybrać? Jakie powinien mieć funkcje?
1005
post-template-default,single,single-post,postid-1005,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
piekarnik do pizzy

Jaki piekarnik do pizzy wybrać?

Połowa sukcesu udanego wypieku pizzy to dobry przepis na ciasto i świeże składniki. Równie ważne są jednak ustawienia piekarnika, czyli rodzaj grzania, temperatura oraz czas pieczenia. Jaki zatem piekarnik do pizzy wybrać? Ile czasu piecze się pizza z piekarnika?

Jak piec pizzę w piekarniku?

Domowy piekarnik do zabudowy ma kilka funkcji grzania. Do pieczenia pizzy możemy wykorzystać zarówno tradycyjne grzanie góra-dół, jak i grzanie z termoobiegiem. Możemy również skorzystać z funkcji grilla, dzięki której odpowiednio podpieczmy pizzę od spodu. Warto jednak zastanowić się nad zakupem urządzenia, które dysponuje specjalnym programem do pieczenia ciasta do pizzy. Taki piekarnik z funkcją pizzy rozgrzewa się do zaprogramowanej temperatury i odpowiednio rozkłada ciepło od góry i od dołu, co sprawia, że ciasto jest dobrze dopieczone – chrupiące z wierzchu i od spodu, a soczyste w środku.

piekarnik do pizzy

Piekarnik do pizzy z kamieniem czy z blachą?

Do pieczenia pizzy powinniśmy wykorzystać specjalny kamień. Zapewnia on doskonałe przewodnictwo cieplne i utrzymuje stałą temperaturę przez cały czas (nawet przy otworzeniu drzwi piekarnika). Kamień do pizzy szybko się nagrzewa, co znacznie skraca czas pieczenia, a dzięki temu, że równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni ciasta i wchłania z niego wilgoć, pizza jest chrupiąca od spodu, ale nie wysuszona z góry. Co więcej, pizza nie przywiera do takiego kamienia, dzięki czemu można ją z łatwością zsunąć na talerz, pomagając sobie łopatką. Należy pamiętać, że kamień zawsze wkładamy do zimnego piekarnika i pozwalamy mu się nagrzewać wraz z urządzeniem. Zapobiegnie to jego pęknięciu. Aby kamień ostygnął, również zostawiamy go w piekarniku. Absolutnie nie wolno go polewać zimną wodą, gdyż grozi to pęknięciem spowodowanym w wyniku szoku termicznego.

Jeśli jednak nasz piekarnik do pizzy nie jest wyposażony w kamień, do pieczenia możemy wykorzystać standardową blachę. Pizza pieczona na blasze nie będzie mieć takiego charakterystycznego smaku, jak ta pieczona na kamieniu. Należy pamiętać, że blaszka jest wrażliwa na zmianę temperatury, dlatego najlepiej ustawić ją na najniższym poziomie w komorze pieczenia. Dzięki temu otrzyma więcej ciepła od spodu, co przełoży się na szybszy czas pieczenia.

piekarnik do pizzy

W jakiej temperaturze piec pizzę w piekarniku?

Prawdziwy piec do pizzy opalany drewnem jest w stanie osiągnąć bardzo wysoką temperaturę – nawet 450-500℃. Niestety domowe piekarniki do zabudowy nie są w stanie mu dorównać, ponieważ zwyczajnie nie osiągają tak wysokich temperatur. Standardowe piekarniki nagrzewają się do 250℃, natomiast te najbardziej zaawansowane osiągają temperaturę 300℃. W sprzedaży nie znajdziemy jednak piekarnika 400 stopni Celsjusza, ani tym bardziej piekarnika 500 stopni Celsjusza. Jaką zatem temperaturę ustawić do pieczenia pizzy? Odpowiedź jest prosta – ustawiamy maksymalną temperaturę, jaką jest w stanie osiągnąć nasz piekarnik. Im wyższą temperaturę ustawimy, tym ciasto szybciej wyrośnie, a do tego będzie chrupiące.

Ile piec pizzę w piekarniku?

Nasza domowa pizza powinna spędzić w piekarniku jak najmniej czasu. W rzeczywistości jednak czas pieczenia będzie uzależniony od grubości ciasta (logiczne jest, że pizza na cienkim cieście upiecze się szybciej niż na grubym) oraz ustawionej temperatury. Jeśli ustawimy temperaturę 250℃, pizza będzie się piekła około 7-10 minut. W przypadku wyższej temperatury 270℃ wystarczy zaledwie 4-5 minut do upieczenia chrupiącej pizzy. Dla porównania, w piecu opalanym drewnem, który nagrzewa się do 500℃, pizza neapolitańska będzie się piekła zaledwie 60-90 sekund.

piekarnik do pizzy

Mini piekarnik do pizzy – czy warto go kupić?

Jeśli chcemy kupić urządzenie AGD przeznaczone stricte do pieczenia pizzy, możemy pokusić się o zakup tzw. wypiekacza do pizzy. Jest to po prostu mały piecyk o okrągłym kształcie, który pozwala na szybkie upieczenie pizzy. Takie urządzenie, np. piekarnik do pizzy Ferrari, jest w stanie rozgrzać się do maksymalnej temperatury 400℃, dzięki czemu wystarczy zaledwie chwila, by móc delektować się smakiem domowej pizzy. Kamień znajdujący się w urządzeniu doskonale rozprowadza ciepło i utrzymuje stałą temperaturę, a do tego wchłania wilgoć, co sprawia, że ciasto drożdżowe ścina się od razu w pierwszych sekundach po włożeniu do piecyka. Co istotne, taki mini piekarnik pozwoli nam przygotować pizzę podobną do tej, którą spożywamy w większości pizzerii.

piekarnik do pizzy

 

Jaki piekarnik do pizzy kupić?

Jeśli dopiero wyposażasz swoją kuchnię w piekarnik, zdecyduj się na zakup urządzenia z funkcją pizza. Natomiast w przypadku gdy już masz piekarnik do zabudowy, lepszym rozwiązaniem będzie zakup mini pieca do pizzy. To wolnostojące urządzenie nie zajmuje wiele miejsca i spokojnie można je przechowywać w spiżarni czy w piwnicy i wyjmować na czas pieczenia domowej pizzy.

Brak komentarzy

Napisz komentarz