Jaka temperatura w lodówce, a jaka w zamrażarce?
2385
post-template-default,single,single-post,postid-2385,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
jaka temperatura w lodówce

Jaka temperatura w lodówce, a jaka w zamrażarce?

Niewłaściwa temperatura w lodówce może nie tylko zepsuć nasze jedzenie, ale również doprowadzić do rozwoju bakterii, które mogą narazić nas na zatrucie pokarmowe. Dlatego warto wiedzieć, jaką ustawić temperaturę, aby żywność była świeża, smaczna i pełna wartości odżywczych przez długi czas. Z artykułu dowiecie się, jaka temperatura w lodówce i zamrażarce będzie najbardziej odpowiednia.

 

Dlaczego ważna jest odpowiednia temperatura w lodówce?

Lodówka jest niezbędnym sprzętem AGD w kuchni, ponieważ umożliwia przechowywanie świeżej żywności przez dłuższy czas. Jednak, aby mogła utrzymać świeżość produktów spożywczych, musi zapewnić odpowiednią temperaturę. Zbyt wysoka temperatura w lodówce sprzyja rozwojowi bakterii, co może prowadzić do zepsucia się jedzenia, a także do zatrucia pokarmowego. Natomiast zbyt niska temperatura może powodować zamrażanie żywności. To z kolei wpływa negatywnie na jej smak oraz teksturę. Prowadzi też do utraty wartości odżywczych.

 

Utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce jest ważne nie tylko ze względu na świeżość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Prawidłowo ustawione urządzenie pracuje wydajniej, pobierając tylko tyle energii elektrycznej, ile potrzebuje do schłodzenia żywności.

jaka temperatura w lodówce

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Temperatura w lodówce nie może spaść poniżej 0°C, gdyż żywność zwyczajnie zamarznie. Temperatura nie powinna być też wyższa niż 5°C, ponieważ zaczną namnażać się w niej bakterie. Przyjmuje się, że optymalna temperatura chłodzenia powinna wynosić od 2°C do 4°C. Zapewni to odpowiednie warunki do bezpiecznego przechowywania żywności.

 

Należy jednak pamiętać o tym, że w lodówce panuje stratyfikacja termiczna. Co to oznacza? Otóż na każdym poziomie panują inne warunki, co wynika z praw fizyki. Ciepło unosi się bowiem do góry, ponieważ jest lżejsze od powietrza zimnego. Właśnie dlatego na górnych półkach panuje wyższa temperatura niż na dolnych. Dzięki temu jest ona przystosowana do przechowywania różnych produktów spożywczych. Przykładowo świeże mięso powinno się przechowywać w temperaturze 2°C, a pomidory, które nie lubią chłodu – w temperaturze 7-10°C.

 

Jak układać produkty w lodówce?

Tak jak wspomniałam wcześniej, w lodówce panuje pionowy rozkład temperatury. Warto o tym pamiętać, aby maksymalnie wykorzystać możliwości urządzenia. Trzeba jednak wiedzieć, w jakich strefach układać poszczególne produkty spożywcze.
  • Dolne pojemniki – zazwyczaj są to szuflady, przeznaczone do przechowywania owoców i warzyw. Panuje w nich temperatura ok. 7-8°C.
  • Dolna półka – to najzimniejsze miejsce w lodówce, gdyż panuje tu temperatura ok. 2°C. Przechowujemy tu surowe mięso i ryby.
  • Środkowe półki – są idealnym miejsce do przechowywania produktów mlecznych i nabiału, gdyż panuje na nich temperatura ok. 4-5°C.
  • Górne półki – tutaj panuje temperatura ok. 7°C, co stwarza optymalne warunki do przechowywania produktów o długim terminie przydatności, np. dżemów.
  • Balkoniki na drzwiach – to najcieplejsze miejsce w całej lodówce. Panuje w nich temperatura ok. 8-13°C, dlatego przechowujemy w nich produkty, które wymagają jedynie delikatnego schłodzenia, czyli np. musztardy, ketchupy, koncentraty, soki czy napoje.

 

jaka temperatura w lodówce

 

Jak ustawić temperaturę w lodówce?

W zależności o modelu naszej lodówki temperaturę możemy ustawić w niej na kilka sposobów.

 

Ustawienie temperatury w lodówce – pokrętło

W starszych modelach i lodówkach budżetowych do ustawiania temperatury służy pokrętło od termostatu. Znajduje się ono wewnątrz urządzenia. Na ile ustawić pokrętło w lodówce? Najpierw musimy dowiedzieć się, co oznaczają cyfry widniejące na pokrętle. Nie jest to bowiem temperatura, jak sądzi wiele osób, a moc chłodzenia. Skala jest zwykle pięciocyfrowa, a do konkretnej wartości przypisana jest dana temperatura. Aby dowiedzieć się jaka, należy zerknąć do instrukcji obsługi urządzenia.  Zazwyczaj jednak producenci zalecają ustawienie pokrętła na wartość 2,5.

 

Ustawienie temperatury w lodówce – elektroniczny panel sterowania

W większości lodówek znajduje się elektroniczny panel sterowania. Zwykle jest on umieszczony w górnej części lodówki albo wbudowany w jej obudowę. Temperaturę ustawia się za pomocą przycisków. W panelach rozszerzonych zwykle można ustawić temperaturę, naciskając konkretny przycisk. Natomiast w prostych panelach służą do tego strzałki.

 

Ustawienie temperatury w lodówce – wyświetlacz dotykowy

Najbardziej nowoczesnym sposobem regulowania temperatury w lodówkach jest panel dotykowy z wyświetlaczem. Znajduje się na drzwiach urządzenia i jednocześnie pełni funkcję ozdobną. Taki panel dotykowy jest bardzo wygodny i intuicyjny w obsłudze. Wystarczy dotknąć palcem, aby wybrać odpowiednią temperaturę. Panel dotykowy pozwala też ustawić dodatkowe funkcje lodówki, np. tryb wakacyjny.

jaka temperatura w lodówce

Jaka temperatura w lodówce No Frost?

W nowych lodówkach praktycznie standardem jest już funkcja No Frost, która usuwa nadmiar wilgoci, zapobiegając tworzeniu się szronu i lodu. Dzięki temu nie ma potrzeby rozmrażania urządzenia. Co więcej, brak wilgoci zapewnia lepsze warunki do przechowywania żywności, dzięki czemu utrzymuje ona świeżość przez dłuższy czas.

 

Ze względu na to, że funkcja No Frost automatycznie wyrównuje temperaturę w całej chłodziarce, eliminuje powstawanie stratyfikacji termicznej. Oznacza to, że na wszystkich poziomach panuje taka sama temperatura, więc możemy w dowolny sposób układać żywność w chłodziarce. Natomiast, jeśli chodzi o temperaturę, to powinna być taka sama, jak w zwykłej lodówce bez systemu No Frost. Przyjmuje się zatem, że najlepsza będzie temperatura 4-5°C.

 

Jaka temperatura w zamrażarce?

Wiemy już, jaka temperatura w lodówce będzie najlepsza. Teraz sprawdźmy, na ile stopni ustawić zamrażarkę. Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa zaleca, aby w zamrażarce ustawić minimum -18°C. Ta temperatura jest rekomendowana również przez producentów żywności. W tak niskiej temperaturze znacznie wolniej rozwijają się mikroorganizmy. Poza tym spada szybkość reakcji chemicznych, co oznacza, że przechowywane mrożonki mogą być przechowywane przez długi czas bez utraty wartości odżywczych. Przykładowo, gdybyśmy ustawili temperaturę wyższą, np. -12°C warzywa i owoce mrożone przez rok utraciłyby nawet o 20% więcej witaminy C.

-18°C to zwykle najniższa temperatura w zamrażarce, jaką można ustawić. Na rynku dostępne są jednak zamrażarki skrzyniowe, w których można ustawić nawet -32°C.

 

Jaka temperatura w lodówce turystycznej?

Na rynku dostępne są różne rodzaje lodówek turystycznych, m.in. na wkłady chłodzące, modele zasilane z gniazdka zapalniczki samochodowej czy lodówki turystyczne kompresorowe. Większość z nich jest w stanie obniżyć temperaturę o 10-15°C w porównaniu do temperatury zewnętrznej. Jednak wpływ na temperaturę takiego urządzenia będzie mieć wiele czynników, w tym temperatura zewnętrzna, izolacja termiczna czy wydajność chłodzenia.
Brak komentarzy

Napisz komentarz