07 kwi Jak wyczyścić stal nierdzewną w kuchni?
Stal nierdzewna to jeden z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych w kuchni. Trudno się temu dziwić, skoro jest wytrzymała, stosunkowo łatwa do utrzymania w czystości, a do tego świetnie komponuje się z każdym wyposażeniem. Choć nie jest to tak wymagający materiał jak granit czy drewno, wymaga systematycznego czyszczenia i konserwacji. W artykule podpowiemy, jak wyczyścić stal nierdzewną, by na długi czas zachowała swoje cenne właściwości i piękny wygląd.
Co to jest stal nierdzewna?
Stal nierdzewna to stop żelaza, zawierający dodatkowe metale, takie jak chrom i węgiel. To właśnie one przyczyniają się do powstania warstwy wierzchniej (pasywnej), która ma zdolność do samoczynnego odbudowywania się i wykazuje odporność na korozję, np. ze strony czynników atmosferycznych, kwasów czy roztworów alkalicznych. Nierdzewność to jednak niejedyna zaleta tego materiału. Stal nierdzewna cechuje się estetycznym wyglądem, jest żaroodporna, neutralna biologicznie, a do tego łatwa w czyszczeniu. Co więcej, stal nadaje się do przeróbki i całkowicie podlega recyklingowi.
Biorąc pod uwagę zalety stali nierdzewnej, trudno się dziwić, że tak chętnie wykorzystywana jest w branży gastronomicznej. Wystarczy rozejrzeć się po kuchni, by zobaczyć, jak wiele kuchennych akcesoriów zostało wykonanych właśnie z tego materiału. Sztućce, garnki i patelnie, akcesoria kuchenne, zlewozmywaki i baterie, stoły robocze, a nawet sprzęty AGD – do produkcji wszystkich tych przedmiotów wykorzystuje się różne odmiany stali nierdzewnej. Najpopularniejsze z nich to:
- 21/0 – jest to stal, która w swoim składzie zawiera 18% chromu i 0% niklu. Przynajmniej 10,5% zawartości chromu jest konieczne, by móc określić stal jako „nierdzewną”. Natomiast brak niklu sprawia, że stal ma właściwości magnetyczne.
- 18/0 – to stal nierdzewna, zawierająca 18% chromu i 0% niklu. Jest to tzw. stal magnetyczna.
- 18/8 – jest to stal, która składa się z 18% chromu i 8% niklu. Nie ma właściwości magnetycznych, ale wykazuje większą odporność na korozję niż stal bezniklowa. Poza tym nikiel nadaje stali jaśniejszej barwy i większego połysku.
- 18/10 – oznacza to, że stal w swoim składzie zawiera 18% chromu i 10% niklu. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian stali nierdzewnej stosowanej w kuchni.
Czyszczenie stali nierdzewnej – praktyczne porady
Choć stal nierdzewna jest stosunkowo łatwa do utrzymania w czystości, a do tego ma właściwości antykorozyjne, nie oznacza to, że nie wymaga systematycznego czyszczenia i konserwacji. Pozostawiona sama sobie szybko straci swój atrakcyjny wygląd i właściwości, może nawet zacząć rdzewieć. Właśnie dlatego o stal nierdzewną musimy dbać tak samo, jak o każdy inny materiał. Podczas pielęgnacji warto przestrzegać poniższych wskazówek:
- Kluczem do utrzymania pięknego wyglądu stali nierdzewnej jest jej regularne czyszczenie. W ten sposób wyeliminujemy uciążliwe plamy i zaschnięte zabrudzenia, dzięki czemu nie będziemy musieli wkładać dużego wysiłku w czyszczenie powierzchni.
- Do czyszczenia stali nierdzewnej zawsze używamy miękkich materiałów, np. delikatnej strony gąbki, miękkiej szczotki z naturalnego włosia lub ścierki z mikrofibry. Unikamy natomiast druciaków, wełny stalowej, szorstkich czyścików i innych materiałów, które mogłyby zarysować lub zadrapać stalową powierzchnię.
- Jeśli chcemy do czyszczenia wykorzystać środki chemiczne, korzystamy jedynie z tych, które są dedykowane do stali nierdzewnej. Najczęściej zawierają one chemikalia alkaliczne, alkaliczne chlorowane i niechlorowane. Pomagają one nie tylko usunąć zabrudzenia i dokładnie wyczyścić powierzchnię, ale również zapewniają połysk i wzmacniają warstwę ochronną. Do czyszczenia stalowych powierzchni nie używamy mocnych detergentów ani środków z drobinkami, gdyż mogłyby one pozostawić zarysowania.
- Jeżeli do czyszczenia używamy detergentów na bazie cytrusów, wybielaczy albo środków odkamieniających, zawsze powinniśmy dokładnie spłukać wymytą powierzchnię.
- Stal nierdzewna może mieć wykończenie gładkie lub wzorzyste, co dobrze widać na stalowych zlewozmywakach. Jeśli nasza powierzchnia ma linie biegnące w jednym lub drugim kierunku, zawsze powinniśmy czyścić gąbką równolegle do nich.
- Postarajmy się zminimalizować wpływ twardej wody na stalowe powierzchnie. Dzięki temu nie dopuścimy do powstawania nieestetycznych białych zacieków.
Jak wyczyścić stal nierdzewną domowymi sposobami?
Na rynku dostępnych jest wiele detergentów, które przeznaczone są do mycia stali nierdzewnej. Okazuje się jednak, że ten materiał możemy z powodzeniem wyczyścić naturalnymi produktami, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.
Czyszczenie stali nierdzewnej sodą
Soda oczyszczona jest znana z właściwości czyszczących, dzięki czemu świetnie nadaje się domycia powierzchni i produktów wykonanych ze stali nierdzewnej. Wystarczy posypać stalową powierzchnię sodą, a następnie za pomocą miękkiej ścierki wyczyścić zabrudzenia. Sodę możemy też zmieszać z odrobiną płynnego mydła lub płynu do mycia naczyń, aby powstała swego rodzaju pasta czyszcząca.
Jak wyczyścić stal nierdzewną octem?
Kolejnym naturalnym, w pełni bezpiecznym detergentem, zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska jest ocet. Świetnie nadaje się on do usuwania osadów z kamienia. Wystarczy przygotować roztwór octu z wodą w proporcji 1:1 i tak powstałym płynem z powodzeniem można wymyć stalową powierzchnię.
Czyszczenie stali kwaskiem cytrynowym lub cytryną
Do czyszczenia uporczywych zabrudzeń na stali nierdzewnej świetnie nadaje się kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Wystarczy skropić miękką ścierkę kilkoma kroplami soku, a następnie dokładnie wyczyścić stalowy produkt.
Czym wyczyścić zacieki na stali nierdzewnej?
Twarda woda jest główną przyczyną powstawania nieestetycznych zacieków na stalowych powierzchniach. Możemy je usunąć za pomocą rozcieńczonego octu lub kwasku cytrynowego. Natomiast w przypadku osadów z kawy czy herbaty skuteczna będzie soda oczyszczona.
Usuwanie przebarwień ze stali nierdzewnej
Jak wyczyścić stal nierdzewną z przebarwień? W przypadku przebarwień czy odbarwień na stali nierdzewnej dobrze spisują się środki na bazie kwasu fosforowego lub 10% roztwór kwasu fosforowego. Powierzchnię należy spryskać takim środkiem i pozostawić na około 30-60 minut (chyba że producenta środka zaleca inaczej). Po tym czasie należy wyczyścić powierzchnię, używając miękkiej ścierki, a następnie zneutralizować kwas rozcieńczonym amoniakiem albo łagodnym środkiem alkalicznym. Na koniec stalową powierzchnię należy dokładnie spłukać zimną wodą. W przypadku lekkich przebarwień na stali nierdzewnej wystarczający może okazać się roztwór wody z mydłem.
Przebarwienia na stali nierdzewnej zazwyczaj powstają w wyniku używania nieodpowiednich detergentów do czyszczenia oraz środków, zawierających składniki, które wchodzą w reakcję ze stalą.
Brak komentarzy