Garnki emaliowane - jak wybrać? | Garnki | Naczynia | Kuchnia
1917
post-template-default,single,single-post,postid-1917,single-format-standard,bridge-core-2.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
dobre garnki emaliowane

Jak wybrać dobre garnki emaliowane?

Garnki emaliowane to doskonałe naczynia, które mają wiele zalet. Emaliowana powłoka jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia i bezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz alergików. Emalia jest wolna od kadmu, ołowiu, BPA i innych szkodliwych substancji. O czym jeszcze warto wspomnieć to o fakcie, że emaliowane naczynia są bardzo higieniczne. Szklista powłoka jest jednolita i gładka, dzięki czemu zapobiega rozwijaniu się wszelkich drobnoustrojów. Dodatkowo naczynia emaliowane mają duża odporność na wysokie temperatury, a także kwaśne potrawy. W garnkach z powłoką emaliowaną bezpiecznie można przechować jedzenie, nie martwiąc się, że zmieni to smak lub jakość jedzenia.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków emaliowanych?

Żeby mieć pewność, że garnki emaliowane jakie wybieramy mają naprawdę wszystkie te zalety, które powinny posiadać emaliowane naczynia, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim bardzo ważny jest korpus naczyń emaliowanych. Stalowy korpus powinien mieć grubość powyżej 1 mm. Niestety, większość tanich garnków emaliowanych wykonana jest z cienkiej blachy o grubości ledwie 0,5 mm. W efekcie do owych naczyń potrawy łatwo przywierają, a danie w naczyniu bardzo szybko traci temperaturę. Podnosząc garnki o tej samej pojemności, jeden wykonany z cienkiej, a drugi z grubej blachy łatwo po wadze poznasz różnicę.

Drugim ważnym punktem przy wyborze naczyń emaliowanych jest oczywiście powłoka. Aby stalowy korpus był prawidłowo osłonięty niezbędne są przynajmniej dwie powłoki emaliowane. W tym przypadku ciężko sprawdzić jakość owych powłok, najlepiej polegać na renomowanych markach i nie kupować naczyń niewiadomego pochodzenia po podejrzanie korzystnych cenach.

Wysokiej jakości garnki emaliowane

Dobre i godne polecenia są zdecydowanie garnki emaliowane marki Belis. Belis to czeska marka, należąca do pionierów na rynku naczyń emaliowanych. Fabryka powstała w XIX wieku i od wielu lat produkuje doskonałe naczynia opierające się jednocześnie na tradycyjnym procesie technologicznym, a zarazem na dbałości o najwyższą jakość i nowoczesności.

Naczynia emaliowane Belis wykonane są ze stali o grubości minimum 1,2 mm, a niektóre kolekcje mają nawet 2 mm.  Dzięki temu nie ma obawy, że potrawa będzie przywierać do naczynia, a wysoka temperatura w garnku utrzyma się na długo. Emalia nakładana na korpus poddawana jest wcześniej wielu próbą technicznym, które sprawdzają jej jakość. Są one prowadzone w celu eliminacji błędów produkcyjnych, dzięki temu ostatecznie emalia nie będzie pękać i unikniemy odprysków. Garnki marki Belis pokrywane są emalią dwukrotnie, najpierw szarą warstwą bazową, a następnie kolorem właściwym.

 

Artykuł sponsorowany 

Brak komentarzy

Napisz komentarz