
25 sie Gastronomiczne lodówki na napoje, czyli barowe szafy chłodnicze dla małej gastronomii
Lodówka gastronomiczna na napoje – oceń własne zapotrzebowanie
Pierwszą i najważniejszą kwestią jest dobór odpowiedniej wielkości lodówki. Na rynku dostępnych jest całe mnóstwo różnorodnych pojemności – od 19 do ponad 300 litrów. Oczywiście wiele zależy od tego, jakie konkretnie napoje będziemy w niej przechowywać i ile zamierzamy ich mieć „pod ręką”. W miejscach, gdzie napojów sprzedaje się dużo, występują najczęściej duże, ponad stulitrowe barowe szafy chłodnicze. Natomiast jeśli napój jest niewielkim dodatkiem do naszego głównego asortymentu, z powodzeniem wystarczy nam mała chłodziarka z dwoma półkami.
Lodówka na napoje – design ma znaczenie
Kiedy już określimy pojemność naszej lodówki, pozostaje jeszcze wybór jednego z wielu różnorodnych modeli. A te potrafią znacząco się od siebie różnić. Może niekoniecznie samym materiałem wykonania, bo tutaj zwykle mamy do czynienia z łatwą w utrzymaniu w czystości stalą nierdzewną, ale już kolor zewnętrzny, kształt, czy sposób podświetlania nie zawsze jest identyczny. Oczywiście pod względem designu musimy brać poprawkę na wystrój naszego lokalu – minimalistyczna srebrna lodówka niekoniecznie będzie pasować do baru urządzonego w stylu rustykalnym, tak jak duża barowa szafa chłodnicza w czarnym kolorze niespecjalnie sprawdzi się w otoczeniu industrialnym.
Producenci prześcigają się w takim projektowaniu lodówek, by towar w nich przechowywany był możliwie najbardziej atrakcyjnie wyeksponowany. Do lamusa odchodzą lodówki ze standardowymi drzwiczkami (choć i takie znajdują się w ofercie wielu dystrybutorów), natomiast na rynku mamy prawdziwe zatrzęsienie lodówek przeszklonych (z przezroczystymi drzwiczkami otwieranymi na oścież lub przesuwnymi). Mało tego, coraz częściej spotykamy eleganckie LED-y, które dodatkowo wspomagają prezentację napojów.
Dla kogo barowa szafa chłodnicza na napoje?
Tak naprawdę nie ma lokalu gastronomicznego, o którym kategorycznie można powiedzieć, że nie potrzebuje takiej choćby małej lodówki. Jednak najczęściej znajdziemy je w różnego rodzaju barach, restauracjach, klubach czy na salach weselnych. Mało tego – mniej pojemne modele, które są lekkie i mobilne, coraz częściej znajdują zastosowanie w miejscach takich jak restauracje polowe czy foodtrucki. Szczególnie latem, kiedy zimne napoje są na wagę złota, lodówki tego typu pojawiają się jak grzyby po deszczu nawet w lokalach otwartych wyłącznie sezonowo czy podczas organizowanych cyklicznie imprez masowych.
Podsumowując, lodówka gastronomiczna na napoje to bardzo uniwersalny sprzęt, który dziś funkcjonuje w większości pubów, barów, restauracji czy klubów – i nie tylko tam. Jego podstawową funkcją jest rzecz jasna chłodzenie napojów, ale nie bez znaczenia jest też elegancka ekspozycja towarów oraz design, dzięki któremu barowa szafa chłodnicza, bez względu na swój rozmiar, może być prawdziwą ozdobą lokalu. Z punktu widzenia jego właściciela istotne jest natomiast, by dobrać tę optymalną pod względem pojemności. Oferta na rynku jest tak bogata, że z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Więcej na stronie: https://multigastro.pl/barowe-szafy-chlodnicze
Artykuł zewnętrzny
Brak komentarzy